GüncelHaberÖne Çıkanlar

Başkan Şahin: “Hekimlerde İstifa ve İntihar Eğilimi Artıyor”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan illere göre haftalık vaka haritasına göre bu hafta Muğla’da vaka sayısı 100 binde 242, 31 olarak açıklandı. Gazetemize değerlendirme yapan Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, 28 gün kapanmanın olması gerektiğini belirterek, “Marmaris Devlet Hastanesi başta olmak üzere ilçe devlet hastanelerinde sağlık çalışanlarına başhekimlik ve idare tarafından yoğun baskı yapılıyor. Sağlık çalışanları istifa ve intihar gibi durumlarla yüz yüze” dedi.

MUĞLA’DA YÜZDE YÜZÜ AŞAN BİR ARTIŞ!

***İllere göre açıklanan haftalık Coronavirüs risk haritasına göre, Muğla’da Nisan ayında, bir önceki aya göre yüzde yüzü aşan bir atış görüldü. İl genelinde, Mart ortalarında vaka oranı 100 binde 112 iken, Nisan ortasında bu değer 100 binde 242’ye yükseldi. Geçen hafta haftalık vaka sayısı ise 100 binde 204,34 idi.

***Konuyla ilgili gazetemize değerlendirme yapan Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, tam kapanmanın uygulanmadığı sürece Covid-19’la başa çıkmanın mümkün olmadığını dile getirerek, Marmaris Devlet Hastanesi başta olmak üzere ilçe devlet hastanelerinde sağlık çalışanlarına başhekimlik ve idare tarafından yoğun baskı yapıldığını ve uzman hekimlerin intihar girişiminde bulunduğunu vurguladı.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı haftalık Coronavirüs haritasındaki verilere göre, Muğla’da vaka sayısı her hafta artıyor. Coronavirüs risk haritasına göre; 3 Nisan-9 Nisan haftasında illere göre vaka sayısı Muğla’da 100 binde 204’ken, 10-16 Nisan tablosunda 100 binde 242’ye yükseldi.

Önceki aylara göre ciddi artış yaşanan Muğla’da vaka oranı, Şubat ayında 100 binde 49, Mart ortalarında ise 100 binde 112’ye çıkmıştı. Bu değerdeki artış Nisan’da da sürdü. İllere göre Coronavirüs risk haritasında Muğla’da bir önceki aya göre, yüzde yüzü aşan bir artış gerçekleştiği görüldü.

Konuyla ilgili gazetemize değerlendirme yapan Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, tam kapanmanın uygulanmadığı sürece Covid-19’la başa çıkmanın mümkün olmadığını dile getirerek, Marmaris Devlet Hastanesi başta olmak üzere ilçe devlet hastanelerinde sağlık çalışanlarına başhekimlik ve idare tarafından yoğun baskı yapıldığını ve uzman hekimlerin intihar girişiminde bulunduğunu vurguladı.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI İSTİFA VE İNTİHAR GİBİ DURUMLARLA YÜZ YÜZE”

Başkan Şahin, sağlık çalışanlarına uygulanan baskıların dayanılacak yeri kalmadığını ifade ederek, “Kısmi kapanma bu şekilde devam ettiği sürece vaka sayılarının artışı kaçınılmaz. Bunun yanında Muğla olarak özellikle Marmaris Devlet Hastanesi başta olmak üzere, Milas Devlet Hastanesi, Fethiye Devlet Hastanesi gibi devlet hastanelerinde özellikle hekimlere ve sağlık çalışanlarına başhekimliklerin ve idarenin aldığımız duyumlara göre yoğun baskısı var. Pandemiyle mücadelede tükenmişlik noktasına gelmiş sağlık çalışanlarının bunu kaldıracak gücü yok. Hastanelerde uzman hekimlerden istifalar, intihar girişimleri duyumlarımıza göre yoğunlaştı. Pandemiyle mücadelede yoğun çalışan sağlık çalışanlarının özellikle başhekimliklerin ve yoğun baskısı artık dayanılmaz noktaya geldi. Sağlık çalışanları istifa ve intihar gibi durumlarla yüz yüze” dedi.

“EN AZ 28 GÜN KAPANMA GEREKLİ”

Tam kapanma olmadığı sürece virüsle başa çıkmanın kaçınılmaz olduğunu söyleyen Cafer Şahin, “Bu coronavirüsle mücadele etmek için 3 yöntem var. Birincisi; virüs bulaşını engellemek için insan hareketliliğini en aza indirecek şekilde tam kapanma gerekli. En az 28 gün. Aynı zamanda psikolojik destekli kapanma olacak. Kapatınca vatandaşlara evinizde ölün demiyoruz. Ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak destek gerekli. İkincisi; çok hızlı ve etkili aşılama gerekli. Günde en az bir milyon insanımızın aşı olması gerekiyor. Üçüncüsü ise; çok hızlı pcr testi uygulanacak. Test yapılacak, pozitif olanlar ayrılacak bulaş sınırlandırılmış olacak. Bu üç bilimsel yöntemi uygulamadığımız sürece bizim Covid-19’la başa çıkmamız mümkün değil” şeklinde konuştu.