Basın AçıklamasıGüncelÖne Çıkanlar

Basın Açıklaması: Üzgünüz! Öfkeliyiz!

İstanbul Esenyurt Necmi Kadıoğlu Devlet Hastanesi’nde güvenlik görevlisi Tuğrul OKUDAN görevi başında katledilmiştir.

“ÜZGÜNÜZ! ÖFKELİYİZ!

14 Eylül 2022 tarihinde İstanbul Esenyurt Necmi Kadıoğlu Devlet Hastanesi’nde görevi başında katledilen sağlık emekçisi güvenlik görevlisi Tuğrul OKUDAN’a yapılan saldırıyı nefretle kınıyor, ailesine, sevenlerine ve tüm sağlık emekçilerine baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Tuğrul OKUDAN görevi başında bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak vahşi bir şekilde katledilmiştir.

Güvenlik görevlileri görevlerinin niteliği gereği her an şiddete maruz kalma ihtimaliyle çalışmaktadırlar. Aslında sağlıkta şiddet, tüm sağlık çalışanlarının hemen dibindedir. Gerekli yasal düzenlemeleri çıkarmayan ve bunların uygulanmasında etkisiz kalan hükümet ve kamu yöneticileri, bu vahşetin aslında hem seyircisi hem özendiricisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

SAĞLIKTA ŞİDDET OLAYLARI MÜNFERİT DEĞİLDİR,

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI BUNUN KAYNAĞIDIR.

Tüm sağlık emek örgütleri ve sağlık emekçileri bu şiddet sarmalının önlenmesi için siyasi iktidarı defalarca uyarmıştır. Ancak bir sağlık emekçisinin daha vahşi bir cinayetle yitirilmesi engellenemedi.

Yıllardır inatla sürdürülen sağlıkta dönüşüm programı artık iflas etmiştir. Halka sunulan sağlık hizmeti ticaret aracı haline getirilmiş hastalar müşteri, hastaneler ise insanların istediklerini alabileceklerini düşündükleri işletmeler haline getirilmiştir. Performans aldatmacasıyla ticarileştirilen sağlık sisteminde, ne kadar çok hasta o kadar çok işletme kârı mantığının esiri olan halk sağlığına ve sağlık hizmetinin esasına aykırı bir politika yaratılmıştır.

Kışkırtılmış sağlık hizmeti isteği, bina, alt yapı eksikliklerine ek olarak hekim ve sağlık personeli eksikleriyle yürütülen sağlık sürecinde, sağlık çalışanlarının değersizleştirildiği ortamda ; istediği sonuçları elde edemeyen şahıslar sağlık emekçilerine saldırmaktadırlar. 5 dakikada bir hasta bakılmasıyla sorunları çözeceğini sanan liyakatı tartışılır sağlık yöneticileri sağlıkta şiddet ortamını kabartmaktan başka bir şey yapmamaktadırlar.

Özetle sağlıkta şiddet, yapılan tüm uyarılara kulaklarını tıkayan ve meslek örgütlerinin bilgi ve birikimini dikkate almayan kamu yönetiminin, tıkanan sağlık sistemini çalışıyormuş gibi göstermeye çalışmasının sonucudur.

Tuğrul OKUDAN sağlık camiasının bir üyesi olarak, sadece işini doğru yapmaya çalışırken şuursuz vahşi bir saldırıya kurban gitmiştir. Bıçağı çekenler ve bunu önleyemeyenler bu sonucun ortak sorumlularıdır. Sağlık meslek örgütleri olarak yargı süreçlerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Sağlık camiasından bir kişi daha yitirmeden; hükümet ve kamu yöneticileri sağduyu içerisinde, biz sağlık meslek örgütlerinin önerileri doğrultusunda, etkili bir şiddet yasası oluşturmalı, etkin bir şekilde de uygulanmalıdır.

Şiddetten uzak, güvenli çalışma alanlarında, güvenli çalışma ortamlarında çalışmak için taleplerimizi her zaman kamuoyuna duyuracağımızı bildirir, Güvenlik görevlisi Tuğrul OKUDAN’ın ailesi ve tüm sevenlerine bir kez daha baş sağlığı ve sabırlar dileriz.

SAĞLIKTA ŞİDDET SONA ERSİN!

MUĞLA AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARI DERNEĞİ

BİRLİK ve DAYANIŞMA SENDİKASI – BDS