GüncelHaberÖne Çıkanlar

Yeni Bir Dalga Aşılamanın Hızına Bağlı

*** Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul başta olmak üzere 26 ilde görülen Delta (Hint) varyantı sayının 224’e çıktığını açıkladı.

*** Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin: “Yeni bir dalganın olup, olmayacağı aşılamanın hızına bağlı. Aşılama hızı yavaş ilerlemeye devam eder ve uzun sürece yayılırsa, yeni dalga virüsün direncini de hesaba kattığımızda çok daha vahim sonuçlara neden olacaktır. Delta varyantı ile ilgili üniversitemizde bir çalışma yok. Çalışma yapılmazsa varyant virüs tespit edilemez. Ben Muğla’da varyant virüsünün olduğunu düşünüyorum.”

Dünyada hızla yayılan Delta varyantı şu ana kadar Türkiye dahil 65 ülkede görüldü. Griple karıştırılan belirtileri baş-boğaz ağrısı, burun akıntısı olan varyasyonun yeni semptomlarından biri de işitme kaybı.

Hızlı yayılmasıyla bilinen ve Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantının belirtileri griple oldukça benzer. Uzmanlar, benzer semptomların test ve izolasyon tedbirlerinden geri kalınmasına sebebiyet verdiğini söylüyor.

Dünyanın birçok ülkesinde görülmeye başlanan Delta mutasyonunun önceki mutasyonlara göre yüzde 60 daha hızlı bulaştığı yönünde de veriler açıklanmaya başladı.

Türkiye dahil henüz 65 ülkede görülen Delta mutasyonunun yanı sıra bir de Delta Plus mutasyonu gündeme geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul başta olmak üzere 26 ilde görülen delta varyantı sayının 224’e çıktığını açıkladı. Bakan Koca geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Delta varyantının 16 ilde 134 vakada görüldüğünü açıklamıştı.

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin konuya ilişkin gazetemize değerlendirmede bulundu.

1 Temmuz’da tam açılmaya geçilmesi ile aşının ilerleme hızının yavaş olmasından dolayı yeni bir dalganın söz konusu olduğunu söyleyen Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, “Geçen sene 1 Haziran’da yapılan tam açılımın sonucunda büyük yıkım yaşadık. Aynı sonucu tekrardan yaşamak istemeyiz” dedi.

“DELTA VARYANTI KONTROL EDİLEMİYOR”

Delta varyantının coronavirüsten bir farkı olmadığını belirten Başkan Şahin, “Virüsler yaşamlarını devam ettirebilmek için genetik kodlarını zaman zaman değiştiriyorlar. Buna da en çok biz insanlar neden oluyoruz. Etkili bir savaş verdiğimiz zaman onun genetik yapısını değiştirmeye fırsat kalmadan sınırlayabiliriz. Hindistan varyantı bu. Bu yeni genetik kod Hindistan’ı mahvetti. Ölüm oranı şuan çok yüksek ve bu varyant kontrol edilemiyor” dedi.

Delta varyantının yüzde 90’lık bir orana ulaştığını dile getiren Başkan Şahin, Delta Plusın daha çok yeni çıktığını ve daha net ve detaylı bir bilginin olmadığını kaydetti.

RUSYA’DA VAKALARIN YÜZDE 90’I DELTA VARYANTI

Rusya uçuşlarının açılmasıyla ilgili Başkan Şahin, “Rusya’da vakaların yüzde 90’ı delta varyantı. Biz ülke olarak, İngiltere ve Rusya’ya karşı bir kota koymadık. Aksine Rusya’ya uçuşlar açıldı. Turizm ve ekonomik kaygılarla ne yazık ki uçuşlar açıldı. Hindistan ve İngiltere’ye de uçuşlar var. 1 Temmuz’dan itibaren de tam açılmaya geçiyoruz. Virüs açısından bulaşıcılığı yüksek olacak, yayılımını kolaylaştıracak tam açılma uygulaması devreye girecek. Bu konuda çok kaygılıyız” diye konuştu.

“DELTA VARYANTI İLE İLGİLİ ÜNİVERSİTEMİZDE BİR ÇALIŞMA YOK”

Aşılama seviyesinin hala yeterli düzeyde olmadığını belirten Başkan Şahin, “Şuanda nüfusumuzun yüzde 20’si kadarı aşılandı. 40 milyon aşı 26milyonu birinci doz aşı. 14 milyon yeni aşılama. Dolayısıyla hedef nüfusumuzun yüzde 70’ini aşılamamız gerekiyor ki toplumsal bağışıklık sağlayalım. Yeni bir dalganın olup, olmayacağı aşılamanın gidişatına bağlı. Çok hızlı bir şekilde hedef nüfusun yüzde 70’i aşılanırsa, yeni dalga gelse bile hafif geçer. Ancak bu aşılama hızı yavaş ilerler ve uzun sürece yayılırsa, yeni dalga virüsün direncini de hesaba kattığımızda çok daha vahim sonuçlara neden olacaktır. Kısacası bu durum aşılamanın hızına bağlı. Delta varyantı ile ilgili üniversitemizde bir çalışma yok. Çalışma yapılmazsa varyant virüs tespit edilemez. Ben Muğla’da varyant virüsünün olduğunu düşünüyorum” dedi.

“DELTA VARYANTININ SAYISI DAHA YÜKSEK”

“26 ilde görülen delta varyantı sayının 224’e çıktığı söylendi, biz onun daha yüksek olduğunu düşünüyoruz” diyen Başkan Şahin, “Çünkü hala şeffaflık yok. Sağlık Müdürlüklerinden Sağlık Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı’ndan Cumhurbaşkanlığı’na kadar şeffaf bir yönetim yok. Covid-19 salgını şeffaf yönetilmiyor.  Sayılar gizleniyor. Sayılar üzerinden algı yönetimi yapılıyor. Daha iyi mücadele ediliyormuş algısı yaratılıyor. Bu çok yanlış bir durum. Gerçekler konuşulsun, gerçek rakamlar. Bunu meslek odalarıyla, bizlerle paylaşmaları lazım. Ona göre daha etkili tedbirler alalım” diye konuştu.

“KAYIPLARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Türk Tabipler Birliği ve Tabip Odası olarak, Türkiye’de aşı kampanyası başlattıklarına değinen Başkan Şahin, “Kayıplarımız çok. Halen 50-60 civarında canımızı kaybediyoruz, dünyamız yıkılıyor. Buna rağmen topluma şeffaf olarak bilgilerin paylaşılması gerekirken bunlar gizleniyor. Bu doğrultuda da toplumumuz rehavete kapılıyor” dedi.

“AŞILAR HAKKINDA TEREDDÜTE SEBEBİYET VERİLDİ”

Toplumda ciddi bir aşı olmama direncinin olduğunu belirten Başkan Şahin, “Yerli aşı gündem oldu, şimdi de vatandaş yerli aşıyı bekliyor ve aşı yaptırmıyor. Aşılar hakkında tereddüt var. Sağlık Bakanımız ilk aşı bağlantısını yaptığı zaman Sinovac aşısı için “En sağlıklı aşıyı alıyoruz” diye beyanda bulunarak, BioNTech aşısı için belirsizlik var demişti. Vatandaş şuanda o tereddüte düşüyor. Önceden böyle bir açıklama yapılmamıştı, şimdi neden güvenilirliği daha yüksek diye BioNTech aşısı ortaya atıldı. Doğrudur, BioNTech aşısının güvenilirliği daha yüksek” diye konuştu.

“KURALLAR DEVAM ETMELİ”

Maske, mesafe ve hijyen kurallarına değinen Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, “Aşı oranı hedeflenmeden maske, mesafe ve hijyen kuralları devam etmeli. Çünkü aşı olan insanlar virüs taşıyabilir ve aşı olmayan insanlara bulaştırabilirler. Tüm toplum aşılanmış olursa, işte o zaman maske ve mesafe olayı hafifletilebilir” dedi.