Basın AçıklamasıGüncelÖne Çıkanlar

Ey Halkımız, Bu Sadece Bir Basın Açıklaması Değil Aynı Zamanda Açık Bir Suç Duyurusudur!

Anayasa’nın 169. maddesinin 1. fıkrasında, devlete hali hazırda mevcut bulunan orman alanlarını koruma görevi yüklendiği gibi, orman alanlarının genişletilmesi için gerekli kanunları koymak ve tedbirleri almak da devletin görevleri arasında sayılmaktadır.

Anayasa’nın 170. Maddesinde de ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemeyeceğine açık bir atıf vardır.

Yine Anayasa’nın 56. Maddesinin çevreyi koruma konusunda devleti ve vatandaşı eşit oranda görevlendirdiği açıktır.

Yeniköy ve  Kemerköy termik santrallerini işleten, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji, İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük bölgesini, termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına katmak için Kasım 2020 tarihinde gerekli izinleri almış  ancak İkizköylüler’in direnişiyle karşılaşmıştır.

İkizköylüler’in direnişi iki yıldan bu yana sürerken geçtiğimiz gün sabahın erken saatlerinde devletin gözetiminde Akbelen ormanının kıyımına başlanmış olması kabul edilemez.

Akbelen’de yapılan ağaç katliamının, su kaynaklarının yok olmasına, ekosistemin çökmesine ve bölge insanının sağlığının onarılmaz biçimde bozulmasına yol açacağı kesindir.

O nedenle, bu yapılan iş nereden bakarsanız bakın Anayasa İhlalidir ve Hukuksuzdur.

Bu hukuksuzluk karşısında vatandaşlar, anayasanın kendisine yüklediği ödev nedeniyle harekete geçmiş fakat asli görevi ormanları korumak olan Orman Bölge Müdürlüğü ve kolluk güçleri bu talana göz yumarak bir anayasa suçu işlemektedirler.

Orman Bölge Müdürlüğünü ve kolluk kuvvetlerini bu katliamın önlenmesi için derhal göreve davet ediyoruz. Ve hatırlatıyoruz; Anayasa’nın hepimize yüklediği görev bu ormanların korunması yönündedir. Ormanlarını koruyan / korumak isteyen vatandaşı ne pahasına olursa olsun bölgeden uzaklaştırmak değil…

Bizler çocuklarımıza onurlu bir gelecek ve yaşanabilir bir ülke bırakmak için Akbelen Ormanının ve İkizköylülerin yanında yer alacağız! Ya siz?